Du er her: Forside news Pohjoismainen saamen kielipalkinto Utsjoelle ja Uumajaan

Pohjoismainen saamen kielipalkinto Utsjoelle ja Uumajaan

Utsjoen kunnan saamelaisyhdistys Sámi Siida ja ruotsalainen uumajansaamen opettaja Henrik Barruk jakoivat vuoden 2008 pohjoismaisen saamen kielipalkinnon. Joka toinen vuosi jaettava, 12 500 euron arvoinen palkinto annettiin ansioista saamen kielen edistämisestä.

Sámi Siida -yhdistys on merkittävästi vaikuttanut saamen kielen aseman parantamiseen Utsjoella. Yhdistys on myös aina priorisoinut saamen kieltä omassa toiminnassaan. Esimerkiksi lapsille ja nuorille suunnatussa toiminnassa saamen kieli on ainoa käytetty kieli.

Uumajansaamen kieli

Ruotsissa uumajansaamen kieli on lähes häviämässä. Henrik Barruk on työskennellyt kahdenkymmenen vuoden ajan uumajansaamen parissa.  Hän on toiminut pitkään uumajansaamen opettajana. Lisäksi hän on mm. tehnyt dokumentointityötä ja tuottanut tekstejä, sanastoja ja taivutuskaavoja uumajansaamen opetusta varten.

Suomessa tänä vuonna jaetun palkinnon rahoittivat opetusministeriö ja oikeusministeriö. Palkinnon jakoi oikeusministeri Tuija Brax saamelaisasioista vastaavien ministereiden ja saamelaiskäräjien puheenjohtajien kokouksen yhteydessä.

Muokannut Tarja Terävä tarja.terava@nifin.helsinki

Oikeusministeriö/ Saamen kielipalkinto Utsjoen saamelaisyhdistykselle

Oikeusministeriö/Gollegiella – Pohjoismainen saamen kielen kielipalkinto

13-11-2008
Side-alternativer